כל מה שצריך לדעת על מעקות ברזל

עיצוב בברזל

מעקה למדרגות אינו עניין של מה בכך. כיום כל גרם מדרגות, ללא קשר למספר המדרגות שבו או למקום שבו הוא ממוקם חייב שיהיה לצדו מעקה מסוג כלשהו על מנת שמי שעולה במדרגות או יורד בהן יוכל להניח את היד ולחוש בטוח ומוגן מפני מעידה או נפילה. במקרים רבים המעקה יהיה בשימוש של כל אדם שעושה שימוש במדרגות ללא קשר לגילו או למצבו הבריאותי.

מעקות בטיחות יש שני תפקדים עיקריים – בטיחות ומניעת נפילות ותאונות בבית ומחוצה לו ועיצוב אמנותי. כדי לבחור מעקה למדרגות יש לפנות לבית מלאכה מקצועי המתחמה בתכנון, ייצור והתקנת מעקות בבית הלקוח. היום יש מגוון רחב של פתרונות ועיצובים לבחירה, את המעקה מייצרים לפי מידות מדויקות ובהתאמה מושלמת לצרכי הלקוח, תקציבו וטעמו האיש.

מה עדיף – מעקה מברזל או אלומיניום?

מעקות מברזל היה נהוג להתקין בעבר, אם התפתחות הטכנולוגיה היום ניתן לייצר גם מעקות מאלומיניום. עיצוב מעקות מאפשר אופציות מגוונות לעיצובים ודורש תחזוקה. מעקות אלו עונה על הצורך של מי שיחפש מעקה מקורי ובעיצוב יוקרתי וייחודי לצד תחזוקה שוטפת. לעומת זאת, אלומיניום אינו זקוק לתחזוקה וצבעו מועדף על הצרכים, אבל מוגבל ביכולת העיצובית שלו.

מאפייני חומר הברזל

ברזל הוא חומר גלם נפוץ בענף הבנייה ובעבודות מסגרות, זו מתכת קשה וחזקה, בעלת תכונות אלסטיות, קל לעבוד עם ברזל כדי לייצר מעקה למדרגות בעיצוב יוקרתי וייחודי, וניתן לייצר מעקה בשלל עיצובים מרהיבים ואמנותיים, בהתאמה לקונספט העיצוב הרצוי ולפי תכנון של אדריכל או מעצב פנים.

עם זאת, מעקה ברזל מחייב תחזוקה שוטפת, המתכת רגישה לפגעי מזג אוויר ולהתפתחות קורוזיה, בעיקר בנקודות הריתוך. במידה ומחליטים להזמין מעקה המיוצר מברזל חשוב לוודא כי היצרן מייצר את הפריט על פי התקנות המחייבות ועושה שימוש רק בברזל מגולוון (ציפוי באבץ) איכותי ועמיד העובר צביעה בתנור.

בטיחות ועמידות מעל הכל

כאשר יש עניין להתקין מעקה למדרגות בבית, מחוץ לבית או במבנה כלשהו, יש לאפיין את העבודה ולהגדיר את הצרכם על מנת שצוות בית המלאכה יציע עברו הלקוח את הפתרון  הנכון והמתאים ביותר. חשוב לזכור כי מעקה למדרגות מיועד בראש ובראשונה לצורכי בטיחות ומניעת נפילות של אנשים וחפצים, אך למעקה תפקיד מרכזי גם בעיצוב הפנים בנכס.

התקן הישראלי 1142 קובע מהו מעקה תקני, הדרישות הבסיסיות למעקה למדרגות הן גובה של לפחות 105 ס"מ, כאשר הגובה המינימלי הנדרש לאורך המדרגות, כלומר בצד המשופע, הוא 90 ס"מ, את הגובה מודדים ממדרך הרגל. בנוסף, התקן הישראלי קובע שלא יהיה ניתן להעביר כדור קשיח בקוטר 10 ס"מ בין מרווחי המעקה, ויש למנוע אפשרויות טיפוס.

על פי תקנות התכנון והבנייה יש להתקין מעקה למדרגות פנים וחוץ, בכל מקום בו קיימת סכנת נפילה ובמקומות בהם יש הפרשי גובה של לפחות 60 ס"מ בין שני מפלסים סמוכים. כאשר זקוקים למעקה בטיחותי עמיד במיוחד לרוב נהוג לבחור במעקה מברזל ולגרם מדרגות בתוך המבנה ניתן להסתפק במעקה אלומיניום, כל עוד הוא מיוצר על פי התקן המחייב ומותקן במקצועיות.

נוחות ונראות

משום שחשיבותו של נושא עיצוב הבית או החלל הפנימי הוא נושא חשוב מאוד, כיום ניתן לשלב בין עיצוב מזמין ונעים של מעקה מברזל לבין בטיחות והתקנה ברמה גבוהה במיוחד. חשיבות עיצוב הבית לא סותר שגם מעקות הברזל בתוך הבית לא יהיו תואמים לעיצוב הבית. חשוב גם שהמעקה יהיה בטיחותי ועומד בציפיות העיצוב של הלקוח.

בעת בחירת מעקה או מעקות ברזל למדרגות יש לשים לב גם לנושא העיצוב, הנראות ונוחות השימוש. מעקות הברזל נחשבים לבחירה מעודפת כאשר מעוניינים בעיצוב אקסקלוסיבי וייחודי בהתאמה לקונספט העיצוב הקיים או המתוכנן, מעקה ברזל נחשב ליצירת אמנות לכל דבר ועניין, ואפשר להתאים את העיצוב לדרישותיו של הלקוח.

מעקה ברזל נוח לשימוש, אך חשוב שמעקה מברזל מצריך תחזוקה באופן שותף לעומת אלומיניום.  חשוב לבדוק האם יש נקודות חלודה או התרופפות בנקודות הריתוך, בעוד המעקה מאלומיניום אינו דורש כל תחזוקה.